Interjú: Hentz Zsuzsanna, a Nemzetközi kapcsolatokért felelős sportszakmai referenssel

Hentz Zsuzsanna

Milyen érzés a számodra az, hogy Budapest is részt vesz a labdarúgó Európa-bajnokságon mint rendező város?

Óriási lehetőségnek tartom, mind szakmailag, mind egyéb megközelítésből. A szervezés során számos jó kapcsolat tud kiépülni, és rengeteg tudás elsajátítható a nemzetközi szervezetek jó gyakorlatai által. A szervezés lehetőséget teremt arra, hogy megálmodásra kerüljön egy teljes projektszemléletű know-how, illetve egy ilyen nagy kaliberű esemény során a szervezési oldal teljes képet tud kapni a város működéséről. Számos szervezetnek, személynek és különböző területnek kell együtt dolgoznia és közösen építenie a közös cél elérése érdekében, ami rendkívül színessé teszi az egész projektet. A különböző szervezetek által alkotott munka szinergizálása pedig egy nagyon erős és jó lebonyolítást tud eredményezni.

A szervezői oldal mellett, a szurkolói énem is nagyon lelkes, alig várom, hogy izgalmas mérkőzéseket lássak, hogy megtapasztaljam a nemzetek rendkívül erős összetartó erejét, hogy együtt szurkolhassak a több ezer emberrel, és hogy lássam azt a sok mosolyt, amit az emberek arcára csal a rendezvény.

Véleményed szerint mekkora lehetőség ez Budapest, tágabb értelemben pedig Magyarország számára?

Mind Magyarország, mind Budapest számára rendkívül fontos eseményről beszélünk, diplomáciai szempontból erős pozicionálás vihető véghez, illetve a bajnokság hatására erős tükörimázs érvényesülhet, melynek során pozitív képet közvetíthetünk és juttathatunk el hazánkról, a világ minden pontjára. Azzal, hogy idén 12 rendező város került kiválasztásra, még inkább erősödnek mind a turisztikai, mind a gazdasági és sportszakmai lehetőségek.

Dolgoztál-e már önkéntesként? Ott milyen élmények értek?

Több alkalommal önkénteskedtem már, leginkább sporteseményeken tevékenykedtem, segédkeztem. Minden önkéntességgel eltöltött napon tanultam valami újat, vagy tapasztaltam valami újdonságot. Rengeteg emberi interakcióban volt részem, sok hálát kaptam, sokszor segítő kezet nyújthattam, sokszor kerültem gyors reagálást igénylő helyzetbe, és sokszor tudtam hasznos eleme lenni a lebonyolításnak. Ez mind szuper érzést generál!

Szerinted milyen tapasztalattal gazdagodhatnak leendő önkénteseink a program során?

Az EURO 2020 nemzetközi terepet jelent, ezáltal mindenképpen támogatja a nyelvtudás aktív használatát, és segíti a kifejezőkészséget, segít az emberi kapcsolatok megteremtésében. Önkénteseink megtapasztalhatják az együttműködés okozta sikereket, és az emberi sokszínűséget.

Miért lehet jó részt venni ebben az önkéntes programban?

Önkéntesnek lenni mindig maradandó. Maradandó egyrészt a tapasztalatok és élmények miatt, valamint maradandó abból a szempontból is, hogy a szakmai előmenetelt segítheti, ehhez hozzájárulhat. Egy ilyen kaliberű esemény, mint az EURO 2020 is, segítheti a fiatalok számára a munka világába történő integrációt, irányt adhat a szakmaválasztáshoz, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy az ember kiélje és megmutassa sokszínűségét. Önkéntes programunk során számos értékes ajándékkal is gazdagodhatnak a részvevők, a munkát követően részesülhetnek a jól megérdemelt pihenésben, vagy visszaigazolást kaphatnak értékes tárgyiasul ajándékok formájában. Az önkéntes program lezárásaképp egy nagy közös „Closing party” is megrendezésre kerül, mely során válogatott társaságban teljesülhet  akikapcsolódás.

Meglátásod szerint mi lehet a legjobb dolog az önkéntességben?

Véleményem szerint az önkéntesség rengeteg lehetőséget hordoz magában, köztük említeném az önkéntesség közösségteremtő erejét. Egy önkéntes program során számos értékes emberrel találkozhatunk, és ezekkel az emberekkel együttesen hozhatunk létre valamit, ami értékkel bír, valamit ami hozzá tesz akár egy esemény zavartalan lebonyolításához, akár ahhoz hogy megkönnyítsünk munkafolyamatokat, vagy ahhoz, hogy megakadályozzunk problémás helyzetek kialakulását. Az önkéntességben szerintem az a legjobb, hogy jót tehetünk, építhetünk, hozzátehetünk valaminek a sikeréhez!

Ti mit üzennétek azoknak a fiataloknak és idősebbeknek, akik részt vállalnak az Euro 2020 Host City Budapest önkéntes programjában?

Hajrá minden önkéntesnek, csak bátorítani tudom őket! Unikális alkalmat jelent az EURO 2020, nem szabad kihagyni. 😊

Megosztom:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Kinyomtatom
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype

Mást is olvasnék...